Medion Akoya E1232T (MD 99410): multitouch notebook met 10,1 inch IPS-scherm

Medion Akoya E1232T (MD 99410)

De Medion Akoya E1232T (MD 99410) ligt voor een verkoopprijs van € 299 in de schappen bij supermarkt Aldi. Wat kunt u voor deze prijs precies verwachten?

Aldi blijft stunten met computers, laptops en tablets van het merk Medion. Deze keer kunt u de Medion Akoya E1232T (MD 99410) scoren. Het is een compact touchbook voor een scherpe prijs.

Het notebook heeft Windows 8.1 als besturingsssyteem en onder de motorkap draait een Intel Celeron N2807 processor met een kloksnelheid van 1,58 GHz . In de turbomodus wordt een kloksnelheid van maximaal 2,17 GHz gehaald. Een volledige versie van Microsoft Office Home & Student 2013 met een winkelwaarde van ongeveer € 120 wordt meegeleverd.

De harde schijf heeft een capaciteit van 500 GB. Opvallend is dat Medion een snelle 7200 toeren harde schijf heeft geplaatst. Dat betekent dat informatie op de harde schijf snel op uw scherm verschijnt. De Medion Akoya E1232T (MD 99410) heeft 4 GB werkgeheugen en dat is genoeg om de meeste applicaties soepel te laten draaien. Via de aanwezige geheugenkaartlezer, die de formaten SD, SDHC, SDXC en MMC ondersteunt, kunt u de opslagcapaciteit vergroten.

De schermdiagonaal is 10,1 inch (25,6 cm). Het IPS-scherm heeft AHVA multitouch technologie aan boord met een schermverhouding van 16:10. De schermverhouding 16:10 betekent dat het scherm wat minder rechthoekig is in vergelijking met een 16:9 scherm. Voor zakelijke toepassingen, zoals tekstverwerking, is een 16:10 scherm prettiger om mee te werken. Kijkt u op het 16:10 scherm een speelfilm, dan is de kans redelijk groot dat u aan de boven- en de onderkant van het scherm zwarte balken zult zien.

Dankzij de AHVA multitouch technologie in combinatie met Windows 8.1 kunt u het notebook ook bedienen door met uw vinger iconen op het scherm aan te raken. Met een vinger kunt u inzoomen en bladeren door apps en programma’s. De werking is vergelijkbaar met een tablet. Daarnaast kunt u ook nog steeds via de usb-ingang een muis aansluiten. Het notebook is ook voorzien van een touchpad (ook wel een trackpad geheten) zodat u ook uw wijsvinger als muis kunt gebruiken.

Ook goed om te weten: het scherm kunt u niet loskoppelen. Het toetsenbord en het beeldscherm zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er verschijnen tegenwoordig wel apparaten op de markt waarbij het mogelijk is om het beeldscherm en het toetsenbord van elkaar los te koppelen, zodat u zo’n apparaat naar keuze als tablet of notebook kunt gebruiken. De Medion Akoya E1232T (MD 99410) is en blijft een notebook, maar heeft vanwege het compacte formaat en het aanraakscherm wel de uitstraling en het gemak van een tablet.

Voor het afspelen van beeld en geluid heeft de Medion Akoya E1232T (MD 99410) de beschikking over Dolby Advanced Audio. Via de aanwezige audio-uitgang kunt u een hoofdtelefoon of speakerset aansluiten. Als u wilt chatten kunt u gebruik maken van de webcam in combinatie met de ingebouwde microfoon.

Ondanks het compacte formaat heeft de Medion Akoya E1232T (MD 99410) een groot aantal aansluitingen: 1x usb 3.0, 2x usb 2.0, 1 netwerkaansluiting (RJ-45) en een hdmi-out. De netwerkaansluiting is inclusief Bluetooth 4.0 functionaliteit. De hdmi-aansluiting kunt u gebruiken om de Medion Akoya E1232T (MD 99410) met een groter scherm of beamer te verbinden. Zo kunt u dit notebook ook inzetten bij zakelijke presentaties.

Vanwege de kleine afmetingen heeft de notebook geen optische drive (cd/dvd) aan boord. Het is natuurlijk altijd mogelijk via de aanwezige usb-aansluting een externe dvd-speler aan te sluiten.

De afmetingen zijn 26,5 cm (breedte) x 19,5 cm (lengte) x 2,3 cm (hoogte). Het gewicht bedraagt ongeveer 1,1 kg inclusief accu en dat is redelijk te doen als de notebook onderweg wilt gebruiken. Met aanwezige li-polymeer accu, die bestaat uit twee cellen, kunt u ongeveer 3 uur werken. Dat is niet erg lang, maar gelukkig kunt u op steeds meer plekken (koffietentjes, bibliotheken en treinstations) uw electronica opladen. Medion levert bij dit notebook een externe voedingsadapter.

Wat zit er in de doos? Medion levert een herstel-cd Windows 8.1 voor het geval u het besturingssysteem wilt herinstalleren. Een volledige versie Microsoft Office Home & Student 2013, de Medion Cinema Suite (PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam), het Medion Media Pack (Ashampo Photo Commander, Ashampoo Photo Optimizer en Ashampoo Snap) en een 30-dagen versie van antivirus software maken eveneens onderdeel uit van de deal.

Voor de prijs van nog geen 300 euro kunt u een leuk notebook scoren. Het scherm is niet zo heel groot, dus het notebook is meer geschikt voor mobiel gebruik. Als u bedenkt dat u het notebook inclusief een volledige versie van Microsoft Office Home & Student 2013 (en geen proefversie van 90 dagen zoals dat vaak het geval is) wordt geleverd, kan de nuchtere conclusie worden getrokken dat het een leuke deal is.